Текстилното изделие се поставя на специална поставка, която позволява въвеждането му в принтера. Може да се печата на кройки или на готови изделия.
Мастилото е течно, а нанасянето му върху плата става посредством специална печатаща глава, която изстрелва миниатюрни капчици от разстояние 2-3 мм, без да допира плата.
Принтер, който може дa печата на тениски и други изделия, както и на кройки, с максимален размер на печатното поле 30,5 / 40,5 cm.
Важно е да се отбележи, че той може да печата върху бели, светли, ярко-оцветени, тъмни и черни материи, защото има и бяло мастило, което позволява изолирането на цвета на текстила с бяла „подложка“.  

Когато се печата върху светъл и бял текстил, не е необходимо да се използва бяло мастило, а текстилът не се обработва по никакъв начин (освен да се приглади).
При ярките, тъмния и черния текстил е нужно преди печат, върху изделието да се напръска специален оптимизатор, който има функцията да превърне моментално капчиците от бяло мастило в гъст гел, когато те достигнат повърхността на текстила. Така те остават върху текстила, образувайки плътна бяла „подложка“, покриваща цвета на фона. На втори слой принтерът нанася цветните мастила.
И в двата случая отпечатаното изображение трябва да премине през термично фиксиране, на термопреса или в сушилен тунел. Тогава мастилото става устойчиво на пране до 40 градуса.
На пипане отпечатъците без бяло мастило са много меки, дишащи, непроменящи усещането на самия текстил. Ако се използва и бяло мастило, то в зависимост от плътността на слоя се получава по-силен или по-слаб ефект на уплътняване, който е типичен и за ситопечатните изображения, направени върху тъмен текстил.
При варианта за печат директно върху ролен текстил има възможности за работа с огромно многообразие от материи – памук, лен, вълна, естествена коприна, вискоза, полиамид, полиестер…

• Мек опип на отпечатъка, особено за светъл текстил!
• На текстила не попада нищо освен мастилото – голямо предимство, спрямо повечето трансферни технологии.
• Професионално изглеждащ краен резултат, а не ефект „стикер върху фланелка“.
• Възможност за печат на изображения с фотографско качество, надхвърлящо почти всички други технологии за текстилен печат, с изключение на сублимационната.
• Качествен печат върху светли и тъмни материи, най-вече памук.
• Възможност за плавни преходи в дизайна към цвета на текстила – например при печат върху черна тениска, в черните участъци се вижда самият текстил, а не слой мастило. Така дизайнът позволява на кожата да диша и не запарва, а освен другото, изображението изглежда много по-професионално от всеки трансфер.