Това е една истински индустриална технология, принесена и в малкия формат настолни принтери.
Процесът използва сублимационни мастила, които посредством специално разработени принтери се полагат върху трансферна сублимационна хартия.
Специалното, без което не може, са мастилата. Хартията има огромно значение за ниските загуби на мастило, за високото качество на печат, за високата скорост на производство, но самата хартия не прехвърля нищо от себе си или от покритието си върху текстила – прехвърлят се само мастилените молекули.
Процесът е прост – отпечатаните листове се поставят с лице към предмета в термопреса или каландър, притискат се и се нагряват до 180-200 градуса. Процесът отнема около 30-40 секунди, след това пресата се отваря, хартията се маха и изделието е готово за употреба веднага.

Предимства:
• Фотографско качество на печата – разбира се, зависи от качеството на принтера, мастилата, хартията и управлението на цветовете.
• Брилянтни и наситени цветове, които не се отмиват.
• Ниска цена на консумативите, особено в професионалния/индустриалния сегмент.
• Принтерът може да се използва не само за текстил, но и за стотици други продукти, обработени с полиестерни сублимационни покрития – фото-чаши, пъзели и др.

Недостатъци:
• Не работи с тъмен текстил – мастилата са цветни, но не покривни, през тях се вижда цвета на основата и резултатът не може да е по-светъл, а само по-тъмен от цвета на основата. Няма бяло мастило.